You are currently viewing Børns udvikling afhænger af forældres overskud

Børns udvikling afhænger af forældres overskud

Ingen voksne og ingen børn udvikler sig eller vokser sig stærke af at få skæld ud. Hvis forældre kommer til at hæve stemmen, er det meget ofte et symptom, der fortæller noget om, hvor meget eller lidt overskud mor eller far har i situationen.

Dit overskud som forældre er altafgørende

Er forældre i underskud når Lillesøster er ved at tømme bakken med æg der lå øverst i bæreposen, som ikke blev sat op på køkkenbordet, fordi storebror på samme tid gjorde lidt for intenst opmærksom på, at han ikke kan få sin cykelhjelm af. Her kommer forældre ofte til at bede Storebror “vente lidt” i et så højt og skarpt toneleje, at han bliver ked af det.

Her handler det ikke om, at storebror ikke må give udtryk for sin frustration over, at cykelhjelmen driller. For det må han meget gerne. Det handler heller ikke om, at lillesøster ikke må være nysgerrig. For det må hun meget gerne. Det handler om, at mor eller far i situationen bliver ramt af manglende træning i, eller overskud til, at trække vejret ned i maven, lande et sted i dem selv der føles rart og tackle situationen derfra.

Derfra kan vi nemlig tage storebror kærligt i hånden og med ind til lillesøster i køkkenet, give hende et alternativ til æggene, så de ikke (alle!) lander på køkkengulvet og derefter hjælpe storebror med at være i frustrationen over hjelmen der driller og få den nænsomt af ham. At tage storebror i hånden, giver ham en kilde til tryghed, et ‘omsorgsanker’, indtil mor eller far har afværget æggekagen og er klar til at hjælpe ham fuldt ud med at være i sine følelser.

Alt dette vil ikke kunne udspille sig til fordel for alle, hvis ikke dit overskud som forælder får opmærksomhed. 

Børns udvikling er afhængige af forældres overskud. Har forældre overskud får børn følte erfaringer med, at verden ikke går i stykker af at være frustreret, fordi de, mens de har følelsen, kan læne sig ind i et roligt nervesystem, en rolig mor eller far, der ikke bliver frustreret som dem selv i situationen. Mors eller fars rolige nervesystem gør, at storebror næste gang cykelhjelmen driller reagerer mindre kraftigt på det ubehag frustrationen sætter i hans krop.

Vi skal kigge lige så kærligt på os selv, som vi kigger på vores børn

Forældre der oplever at de skælder meget ud eller synes de taler for hårdt til hinanden og deres børn er ofte ved at begrave sig selv i dårlig samvittighed, fordi de godt ved og kan mærke at det ikke fordrer trivslen i deres familie. Og her kan det være egenomsorg eller familie-omsorg, at få hjælp og plads til at gå på opdagelse i, hvad den hårde tone eller skæld ud er et symptom på. Og så derefter få hjælp og plads til at gå på opdagelse i, hvordan de kan løsne op og mindske at symptomerne kommer på besøg.

Den plads og hjælp har jeg understøttet mange familie i og efterfølgende hjulpet dem med. At få øje på, hvad der er de første tegn på, at overskuddet er ved at være i bund. For hvis forældre bliver bedre til at registrere, at der potentielt er en konfliktfyldt situation under optrapning, kan de nå at afbryde eller lave en bevidst afbøjning der gør, at det hele ikke ender i gråd og æg over det hele.

Føles det er svært at trække vejret ned i maven når hverdagens puls stiger, kan det være at individuel terapi eller familieterapi kan være et tiltrængt pusterum og hjælp ud af en tyngende dårlig samvittighed.

Læs mere om individuel terapi HER og familieterapi HER