You are currently viewing Børn “hører” med øjenene
Børn

Børn “hører” med øjenene

Børn “hører” med øjenene. Små børns hjerner er programmeret til at kopiere hvad deres omgivelser gør. Men omgivelsernes handlinger er lige så betydningsfulde for større børn. Måske har du hørt dit barn sige “Men Olav ovre må gerne!”, “Hvis far må, så må jeg også!” eller “Men mor gør det også?!”. Det betyder at vi voksne skal være enormt bevidste om alt, hvad vi gør. Og det kræver energi. Forældre skal ikke kun koncentrere sig om børnene handlinger, de skal i høj grad også kigge på deres egne handlinger og deres egne vaner: Det regner og sner og hele familien er lidt sent på den, på vej ud af døren. Storebror mangler sin hue, som han godt selv kan tage på. Far kaster den til ham, fordi det går stærkest. Lillesøster opfanger hans handling og kaster med den hue mor lige har givet hende, hvilket resulterer i, at mor siger til hende, at hun altså har sagt tusind gange, at hun ikke må kaste med tingene. Det er et simpelt eksempel. Men opstår disse små episoder hver dag over en længere periode, kan det skabe dårlige mønstre og fejlafstemning på et følelsesmæssigt plan.

For lang tid med dårlige mønstre og fejlafstemninger slider på relationerne

Når vores relationer er tyndslidte, opstår der mistrivsel hos både børn og de voksne og alle mister overblikket og overskud. Et overskud alle er afhængige af. Den voksne er afhængig af overskud, for at være den bedste version af sig selv og barnet er afhængig af den voksnes overskud for at udvikles sundt og trives. Så, er man føst havnet i en spiral af fejlafstemninger, som tærer på de voksnes overskud, bliver det meget hurtigt svært at være barnet. Barnet bliver forvirret over de signaler det opfanger, de handliger det observerer og den stemning der er i familien. Verden bliver mindre forudsigelig og det kan i sidste ende utryghed og mistrivsel.

Det er ikke sikkert, at man som forældre kan forklare præcist, hvad der er på spil når disse spiraler har fået fat i familien. Og det er helt almindeligt og meget naturligt. Det første man mærker er måske, at man er mere sur eller frustreret end man plejer, at det er lang tid siden at man har grinet helt ned i maven eller givet sit barn en kildetur. Måske opdager far en ændring hos mor, før mor selv bemærker det – eller omvendt. Det kan også være at man som forældre observerer en ændring i adfærden hos barnet. Der kan altså være mange forskellige signaler der viser tilbage til spiralens frø, altså årsagen til, at familien er landet i en svær spiral.

Når forældre kommer til mig og fortæller, at de kan mærke, at der er noget der ikke er som det skal være, taler jeg altid med dem om, hvordan de selv har det. Hvordan har mor det? Hvordan har far det? Hvordan har de det sammen? Det vigtige er, at hvis familiens spiral og relationelle mønstre skal ændres, skal vi gå på opdagelse i, hvad årsagen er, til at tingene lige nu er som de er.

Forandringer sker hos forældrene først og derefter hos børnene 

Når vi begynder at arbejde med årsager, kan vi langt bedre finde nye handlemuligheder der foregriber situationer anderledes og forstærker i stedet for at nedbryde. Vi skal være nysgerrige på os selv og på hvor vi finder voksen overskud til at kunne handle anderledes. For hvis ikke vi gør noget nyt, så sker der ingen forandring. Men forandringen sker hos forældrene først og derefter hos børnene – når de voksne gør noget nyt, gør børnene det også. 

Har du lyst til omsorgsfuldt, at blive guidet i at vende jeres spiral, finde overskud og den blive den bedste version af dig selv. Så læs mere om individuel terapi for forældre HER